Dekorativní

Starší Futhark

Runy Staršího futharku jsou nejstarší formou runové abecedy, kterou používali germánské kmeny v období zhruba od 2. do 8. století našeho letopočtu. Tento systém písma, nazývaný podle prvních šesti run (F, U, Þ, A, R, K), obsahuje 24 symbolů, které byly vyryty do dřeva, kamene nebo kovu.

 

Každá runa má své vlastní jméno, zvuk a význam, které sahají hluboko do mytologie a každodenního života starověkých Germánů. Runy nebyly používány pouze jako písmo pro zapisování textů, ale také měly magický a věštecký význam. Věřilo se, že runy mají moc ovlivňovat osud a byly používány při rituálech a věštění.

 

Starší futhark se skládá ze tří aettir (skupin) po osmi runách, přičemž každá skupina má své specifické symbolické a magické vlastnosti. Runy byly často spojovány s bohy, přírodními silami a kosmickými principy. Například runa “Fehu” (F) symbolizuje dobytek a bohatství, zatímco runa “Algiz” (Z) je spojována s ochranou a životní silou.

 

Přestože používání run postupně ustupovalo s příchodem latinského písma a křesťanství, jejich odkaz přežívá dodnes. Runy jsou studovány a používány nejen pro historické a lingvistické účely, ale také jako nástroj pro meditaci, osobní růst a esoterické praktiky.

 

Pro pochopení run Staršího futharku je důležité nejen studium jednotlivých symbolů a jejich významů, ale také kontext, ve kterém byly používány. Runy jsou klíčem k porozumění světu našich předků a jejich vnímání vesmíru, spirituality a lidského bytí.

 

Karty Staršího Futharku k zakoupení zde na stránkách.

 

Přejít nahoru